poniedziałek, 31 października 2011


SAŁATKA Z RYŻEM I TUŃCZYKIEM 
252 kcal-całość - Porcja: 50kcal

Przygotowujemy:
1. Puszkę tuńczyka (nie z olejem! ... z wodą) (52kcal/100g)
2. Pół puszki słodkiej kukurydzy
3. 1/3 średniej, czerwonej papryki.
**4. Kilka pędów bambusa pokrojonego w drobne paski.
5. Pół średniej cebuli pokrojonej w drobną kostkę.
6. Pół serka homogenizowanego (24kcal)
7. Pieprz, sól.
**8. Prażony sezam do posypania..
9. 50g ryżu do sushi lub trójkolorowego. (176kcal)



Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki mieszamy razem.
2. Gotujemy ryż (z jedną pastylką słodzika i szczyptą soli)
3. Gdy ryż ostygnie dodajemy go do reszty składników.
.4. Sos: Łyżkę wody mieszamy z połową serka homogenizowanego, pieprzem oraz solą.
5. Sałatkę mieszamy z sosem.
6. Odstawiamy do lodówki, by smaki poszczególnych składników miały szansę się "przegryźć"..
7. Po godzince sałatka gotowa jest do jedzenia.

Słodkie drożdżowe bułeczki. Jedna bułeczka - 119 kcal.
(Wielkość mniej więcej dużej bułki maślanej)

Przygotowujemy:
1. Mleko 0% (łyżka) - (5/7kcal)
2. Słodzik
3. Drożdże (10g)
4. Pół łyżeczki cukru (10kcal)
5. 100g skrobi kukurydzianej (352 kcal)
6. Aromat śmietankowy; waniliowy
7. Dwie łyżki mleka w proszku (50kcal)
8. Jedno żółtko (~60kcal)

UWAŻAJMY BY W POMIESZCZENIU WSZYSTKIE OKNA BYŁY ZAMKNIĘTE.
TEMPERATURA POKOJU NIE POWINNA BYĆ NIŻSZA NIŻ 20*C
PILNUJMY BY NIE BYŁO RÓŻNIC TEMPERATUR. - DROŻDŻE TEGO BARDZO NIE LUBIĄ.

 Sposób Przygotowania:
1. Przygotowujemy rozczyn: Drożdże wraz z łyżka ciepłego (30/35*C) mleka oraz cukrem mieszamy na
gładką masę.
2. Dodajemy kopiastą łyżkę skrobi.
3. Dokładnie mieszamy tak, by rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany.
4. Odstawiamy na 10/15 minut w ciepłe miejsce.
Rozczyn w tym czasie powinien podwoić swoją objętość.
5. Resztę mąki mieszamy z letnią wodą, 15 tabletkami rozkruszonego słodzika, aromatami oraz mlekiem w proszku.
6. Konsystencja powinna być gęsta. Ciasto nie może zawierać grudek.
7. Do ciasta dodajemy rozczyn i ugniatamy przez kilka minut- Tak długo, aż ciasto zacznie swobodnie odklejać się od naszych dłoni. W razie gdyby ciasto było zbyt wodniste dodajemy odrobinę więcej skrobi.
8. Wyrobione ciasto wkładamy do pojemnika.
9. Pojemnik przykrywamy folią, tak by powietrze nie miało możliwość dostania się do środka.
10. Pojemnik szczelnie zamykamy, owijamy ścierką i wkładamy w ciepłe miejsce (np pod kołdrę i poduszki)
11. Po godzinie/półtorej wyjmujemy ciasto i ponownie ugniatamy.
12. Rozgrzewamy piekarnik do 180*C.
13. Formujemy z ciasta 4 kulki jednakowej wielkości.
14. Wkładamy do piekarnika (blacha wyłożona papierem do pieczenia).
15. Z piekarnika wyjmujemy gdy ciasto będzie zarumienione.

Bułeczki są przepyszne. Z zewnątrz skórka jest chrupiąca, wewnątrz niezwykle delikatna i mięciutka.
 Kasza Jaglana z orzechami włoskimi. 158kcal
(duża porcja!)
Przygotowujemy:
1. 40g Kaszy Jaglanej (138kcal)
2. Kilka orzechów włoskich.
3. Łyżka owsianki (Elovena/15kcal)
4. Łyżka mleko 0% (5/7kcal)
5. Słodzik (5/6 tabl)
6. Aromat waniliowy (kropelka)

Sposób Przygotowania:
1. Gotujemy Kaszę Jaglaną ze słodzikiem i aromatem waniliowym (tak by cała woda odparowała)
2. Dodajemy łyżkę mleka a zaraz po tym łyżkę owsianki.
3. Na koniec do przystudzonej kaszy dodajemy orzechy włoskie.

Otręby z czarną porzeczką, 
jogurtem malinowym i winogronami. 101kcal
Przygotowujemy:
1. Otręby granulowane z czarną porzeczką (KUPIEC) (20g/53kcal)
2. Jogurt Finezja malinowa (Jeden kubeczek/48kcal)
3. Zielone winogrona/ciemne winogrona.
4. Słodzik (1tabl)
5. 3 fistaszki drobno pokrojone.

Sposób Przygotowania:
1. Jogurt mieszamy z proszkiem z jednej tabletki słodzika.
2. Otręby polewamy jogurtem po czym dodajemy owoce i drobno pokrojone fistaszki.
3. Wszystko razem mieszamy.


Kasza Jaglana z wiśniami/czereśniami. 91 kcal
Przygotowujemy:
1. 20g Kaszy Jaglanej (69kcal)
2. Kilka wisienek/czereśni pokrojonych na połówki.
3. Łyżka owsianki (Elovena/15kcal)
4. Łyżka mleko 0% (5/7kcal)
5. Słodzik (8 tabl)
6. Sok (naturalny) z wiśni.

Sposób Przygotowania:
1. Gotujemy Kaszę Jaglaną ze słodzikiem (tak by cała woda odparowała)
2. Dodajemy łyżkę mleka a zaraz po tym łyżkę owsianki.
3. Na koniec do przystudzonej kaszy dodajemy wiśnie.
4. Całość polewamy sokiem z wiśni lub z czereśni.

Kasza Jaglana z dynią i goździkami. 85kcal
Przygotowujemy:
1. 20g Kaszy Jaglanej (69kcal)
2. Ugotowaną dynię (pół zblenderowana na mus/pół w kostkę)
3. Goździki (kilka)
4. Cynamon
5. Słodzik (15 tabl)
6. Mleko 0% (50ml/16kcal)

Sposób Przygotowania:
1. Gotujemy Kaszę Jaglaną (tak by cała woda odparowała)
2. Gotujemy goździki w 100ml wody i słodzikiem.
3. Kaszę posypujemy połową łyżeczki cynamonu. -mieszamy.
4. Na spód miseczki kładziemy mus z dyni (z ok. 10tab słodzika)
5. Mieszamy go z kaszą jaglaną.
6. Do musu wlewamy wodę o smaku goździków (bez goździków!)

7. Do mieszanki wkładamy kawałki całej dyni.
8. Wszystko polewamy z wierzchu chłodnym mlekiem.

Ciasto biszkoptowe z winogronami i prażonym sezamem. 
Cała tortownica - 106kcal
Kawałek : 18 kcal

Przygotowujemy:
1. Łyżka (w miarę płaska) skrobi kukurydzianej (~25/30kcal)
2. Ciemne winogrona (z wyjętymi pestkami)
3. Proszek do pieczenia
4. Sezam (uprażony na patelni)
5. Słodzik (15tabl)
6. Aromat śmietankowy (4 kropelki)
7. Pół żółtka (~30kcal)
8. Trzy ubite na sztywno białka (51 kcal)

Sposób Przygotowania:
1. Białka mieszamy z żółtkiem, rozkruszonym słodzikiem, łyżeczką proszku do pieczenia, aromatem i skrobią.
2. Rozgrzewamy piekarnik do 180*C
3. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
4. Wlewamy do tortownicy naszą masę.
5. Wrzucamy w nią winogrona.
6. Pieczemy aż ciasto zarumieni się.

Owsianka z dynią i melonem. 70kcal
Przygotowujemy:
1. 20g Owsianki (70kcal)
2. Ugotowaną dynię (pół zblenderowana na mus/pół w kostkę)
3. 1/3 pokrojonego melona.(w kostkę)
4. Kilka kropel soku z cytryny.
5. Słodzik 
6. Kilka rodzynek (wcześniej moczonych w gorącej wodzie)

Sposób Przygotowania:
1. Owsiankę gotujemy z 5 tabletkami słodzika (powinna być bardzo gęsta)
2. Część dyni blenderujemy z 5tab słodzika, drugą część kroimy w kostkę.
3. Melona kroimy w kostkę.
4. Na spód miseczki kładziemy mus z dyni.
5. Mieszamy go z owsianką.
6. Do musu dodajemy kilka kropel soku z cytryny.
7. Do mieszanki dodajemy rodzynki.
8. Wszystko razem łączymy.



Ptasie mleczko z czekoladą 209kcal
(Sztuk wychodzi mniej więcej tyle ile w opakowaniu ptasiego mleczka)
Przygotowujemy:
1. Jeden serek homogenizowany (135g/49kcal)
2. 20tabl słodzika.
3. Żelatynę (2 czubate łyżeczki-25kcal)
4. Mleko w proszku (20g/69kcal)
5. Łyżeczka kakao (15kcal)
6. Trzy ubite na sztywno białka (51kcal)
7. Aromat waniliowy (4kropelki) i aromat śmietankowy (3kropelki)

Sposób przygotowania:
1. Białka mieszamy z aromatem, serkiem homogenizowanym oraz rozkruszonym słodzikiem.
2. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
3. Odstawiamy do lodówki by zastygło.
W tym czasie przygotowujemy polewę:
1. Mleko w proszku (odtłuszczone), mieszamy z kakao, aromatem śmietankowym
 i 5tabl rozkruszonego słodzika.
2. Dodajemy po 'kropelkach' wody, aż uzyskamy masę zbliżoną konsystencją do margaryny.
3. Gdy ptasie mleczko zastygnie, kroimy je w kosteczki.
4. Kostki smarujemy czekoladą.
5. Odstawiamy do zastygnięcia.

Delicje 228 kcal
Jedna delicja ma: 11 kcal
Przygotowujemy:
1. Łyżkę skrobi kukurydzianej (30kcal)
2. Aromat waniliowy (4 kropelki)
3. Słodzik
4. 3 ubite na sztywno białka (51kcal)
5. Proszek do pieczenia.(łyżeczka)
6. Dwie dobrze zaparzone owocowe herbaty (400ml)
7. Żelatyna (3 łyżeczki/33kcal)
8. Mleko w proszku (20g/69kcal)
9. Kakao (łyżeczka-15kcal)
10. Aromat śmietankowy.
11. Pół żółtka (30kcal)

Sposób Przygotowania:
1. Rozgrzewamy piekarnik do 180*C.
2. Białka mieszamy z żółtkiem, skrobią, 15tabl rozkruszonego słodzika, aromatem waniliowym i proszkiem do pieczenia.
3. Taką mieszankę wylewamy na papier do pieczenia (kształt małych biszkopcików)
4. Wstawiamy do piekarnika, aż biszkopty zarumienią się.
5. Po wyjęciu odkładamy do wystygnięcia.
6. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody.
7. Dobrze zaparzone dwie saszetki herbaty mieszamy z żelatyną.
8. Wlewamy do naczynia tak, by galaretka nie miała nawet 1cm wysokości. (pół może mieć:))
9. Odstawiamy do lodówki aż zastygnie.
10. Gdy galaretka zastygnie wycinamy z niej małe kółka. (muszą mieć mniejszą średnicę niż biszkopty)
11. Przygotowujemy polewę. 
12. Mleko w proszku mieszamy z aromatem śmietankowym, kakao oraz wodą (konsystencja ciepłego masła)
13. Oblewamy polewą biszkopty z galaretką.
14. Odstawiamy do lodówki by masa czekoladowa miała szansę ostygnięcia.

To przeze mnie stworzona piramida żywieniowa.
Stworzona na potrzebę mojej nowej diety. Prosiłyście mnie bym stworzyła coś al'a książkę.. jak na razie zajęłam się pisaniem przewodnika.
-Dziś zaczęłam pisać mini przewodnik po mojej diecie. Znajdą się tam zasady, produkty, triki oraz masa przepisów, ćwiczenia na poszczególne partie ciała i przykładowe plany jadłospisów.
Przewodnik po mojej diecie będzie dostępny w formie małej, podręcznej książeczki. :3



8 komentarzy:

Anonimowy pisze...

chce taką ksiazke ? :> :D bo ty taka ladna chuda :) i ta piramida idealna :) chyba sobie skopiuje i wydrukuje jak moge :>

olcia

sommerflug pisze...

Również czekam z niecierpliwością na ten przewodnik, bo zarówno Twoje przepisy i to ile schudłaś jest niesamowite! :D

Anonimowy pisze...

a co to jest w tej poiramidzie w tej miscce to czerwone? razem z nabialem .. :> ????

anka

emily pisze...

fasola. :3

Jednooka pisze...

Jak duża jest ta tortownica na biszkopt z winogronami? :3
Też oczekuję z niecierpliwością na tę książeczkę. Jesteś cudowna!

Anonimowy pisze...

Czy to bułeczek użyłaś świeżych czy suszonych drożdży?

emily pisze...

akurat do tych użyłam świeżych :)

emily pisze...

akurat do tych użyłam świeżych :)