środa, 26 października 2011


 CIASTO BANANOWE 
387 KCAL CAŁA BLACHA!
JEDEN KAWAŁEK JAK NA ZDJĘCIU: 
39 KCAL
Przygotowujemy:
1. Jedno opakowanie budyniu bananowego bez cukru (~~140kcal)
2. Jeden banan.
3. Garść dużych rodzynek.
4. Dwie czubate łyżki skrobi kukurydzianej (70/80kcal)
5. Trzy ubite na sztywną pianę białka (48kcal)
6. Jedno żółtko (60/70kcal)
7. Proszek do pieczenia
8. Słodzik w proszku lub rozkruszone tabletki słodzika (10szt.)
9. Jeden serek homogenizowany (135g/49kcal)
10. Aromat śmietankowy.
**11.Jogurt bananowy do polania (10g/4,2 kcal!)
12. Żelatyna (20kcal)

Sposób przygotowania:
1. Rozgrzewamy piekarnik do 180*C
2. Ubite na sztywno białka mieszamy z mąką, łyżeczką proszku do pieczenia,
żółtkiem, słodzikiem i aromatem śmietankowym oraz serkiem homogenizowanym.
3. Wlewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Pieczemy około 15/20 minut.. Jeżeli ciasto nie wyrośnie lub nie będzie zarumienione pozostawiamy w 
piekarniku na dodatkowe minuty.
5. Wyjmujemy i czekamy aż ostygnie.
6. Przygotowujemy krem:
*Gotujemy bananowy budyń na wodzie+15tabletek słodzika.
*Dodajemy żelatynę (trzy łyżeczki).
Jeżeli będziecie mieć problem z połączeniem budyniu i rozpuszczonej żelatyny użyjcie blendera.
7. Gdy masa lekko zastygnie wylewamy ją na nasze ciasto. 
8. Wrzucamy w krem duże rodzynki i pokrojonego banana.
***9. Dodatkowo możemy polać jogurtem bananowym. (ja miałam marakuja-banan-ananas)

TROPIKALNY DESER KREMOWY
Z ANANASEM, CIASTEM I CYTRYNĄ. 
211kcal
Przygotowujemy:
1. Jeden kubeczek finezji tropikalnej (42kcal/100g=115g/48kcal)
2. Starta skórka z cytryny.
3. Jeden plasterek drobno pokrojonego ananasa.
4. Dwa na sztywno ubite białka (34kcal)
5. Czubata łyżka skrobi kukurydzianej (35kcal)
6. Pół żółtka z jaja (~35kcal)
7. Dwa białka ubite na sztywną pianę (34kcal)
8. Żelatyna (25kcal)
9. Proszek do pieczenia
10. Słodzik (proszek.. lub rozkruszone tabletki)

Sposób przygotowania:
1. Rozgrzewamy piekarnik do 180*C
2. Przygotowujemy biszkopt: Dwa ubite białka mieszamy ze skrobią, proszkiem do pieczenia,
słodzikiem (10tab.) i żółtkiem.
3. Pieczemy około 15/20 minut.
4. Zostawiamy do wystygnięcia. 
(Pieczemy w małym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia)
5. Przygotowujemy krem: jogurt mieszamy z białkami ubitymi na sztywną pianę, dodajemy rozkruszony słodzik (8tab), oraz ananasa.
6. Do kremu wlewamy rozrobione 3 łyżeczki żelatyny.
7. Nasze ciasto kroimy na dwie połówki. Jedną pozostawiamy na dole.
8. Gdy krem lekko zastygnie wlewamy go na ciasto, a na środek kładziemy drugą część ciasta.
9. Wszystko posypujemy startą skórką z cytryny.. i smacznego. : )
Deser powinien odczekać w lodówce kilka godzin. 
(Spód dolnego biszkoptu możecie posmarować odrobiną miodu.. rewelacja:))

KREMÓWKA
232 KCAL CAŁOŚĆ.
JEDNA KREMÓWKA: 116 KCAL
Przygotowujemy:
1,Serek homogenizowany (49kcal/135g)
2. Trzy białka ubite na sztywną pianę (51kcal)
3. Jedno żółtko (70kcal)
4. Jedna czubata łyżka skrobi kukurydzianej (35kcal)
5. Proszek do pieczenia
6. Żelatyna (2 łyżeczki/20kcal)
7. Pół łyżeczki kakao(7kcal)
8. Aromat śmietankowy i waniliowy.

Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy biszkopt:
Mieszamy połowę z ubitych białek z 10tab rozkruszonego słodzika, aromatami, proszkiem do pieczenia (łyżeczka), żółtkiem oraz skrobią.
2. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20minut w 180*C.
3. Zostawiamy do ostygnięcia.
4. Krem: Resztę ubitych białek mieszamy z serkiem homogenizowanym, aromatem waniliowym, słodzikiem
oraz kakao.
5. Do kremu wlewamy rozpuszczoną żelatyną.
6. Gdy krem się lekko zetnie wlewamy go na ciasto.
JA UPRZEDNIO CIASTO NASĄCZYŁAM RZADKIM BUDYNIEM WANILIOWYM (ZROBIONYM NA WODZIE I ZE SŁODZIKIEM)
BARDZO POLECAM TEN SPOSÓB. : )


 JUTRO NOWE PRZEPISY.

7 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Jak tam w szkole? Radzisz sb z nauka?

PS I co, jak zereagowali inni jesli chodzi o Twoj powrot?

emily pisze...

narazie radzę sobie dobrze. ani jednej 3.
raczej się cieszyli.. w szczególności nauczyciele.:3

Anonimowy pisze...

kocham ciebie i twojblog, odkad jem twoje slodycze anie te kupne zaczelam chudna dziekuje :))) rob tak dalej :D dzisiaj np. kupilam sobie i zrobilasz szklanke puddingu z lidla na wodzie na snaidanie, to pol op? + szkl wody to 30kcal?

Ciolka pisze...

mmm.. smacznie wygląda ;)

Anonimowy pisze...

czekam na snikersa :P

Magda. pisze...

Mmmm. właśnie objadam się Twoim ciastem bananowym ;d . Niebo w gębie <3

Anonimowy pisze...

jak duża jest twoja tortownica? chciałabym zrobić sobie ale nie mam tortownicy więc muszę kupic ale nie wiem jaką. :<