piątek, 7 października 2011

Naleśniki przepis podstawowy 
64 kcal (2/3 naleśniki)
Przygotowujemy:
1. Dwa białka (34 kcal)
2. Jedna łyżeczka mąki ryżowej (15/20kcal)
3. 10 rozkruszonych tabletek słodzika.
4. Szczypta soli.
5. 50ml mleka (15kcal)
6. Odrobina wody.
Sposób przygotowania:
1. Białka mieszamy z rozkruszonym słodzikiem, solą, wodą, mlekiem i przesianą mąką.
2. Odstawiamy do lodówki na 20minut (niekonieczne :))
3. Rozgrzewamy patelnie teflonową.
4. Rozlewamy cienkie warstwy masy.
5. Smażymy na maleńkim ogniu.
Jeżeli będziecie mieli problem z odczepieniem naleśnika od patelni, wspomóżcie się metalowymi pałeczkami.. : )
Z tylu składników wychodzą 3 spore naleśniki. :)
 NADZIENIE: WANILIOWY TWAROŻEK Z RODZYNKAMI. (43 kcal)
1. 50g chudego twarogu (43kcal)
2. Aromat waniliowy.
3. 5/10 rozkruszonych tabletek słodzika.
4. Odrobina wody.
5. Kilka rodzynek (dobrze jest je zalać gorącą wodą, potem odcedzić)
Wszystko razem mieszamy, a po włożeniu tego do naleśnika, podsmażamy na rozgrzanej patelni.
(nie jest to konieczne:))
 NADZIENIE: MUS JABŁKOWO-CYNAMONOWY
Kilka jabłek gotujemy ze słodzikiem (10tabletek), blenderujemy, dodajemy cynamon i smacznego.
(dobrze jest po włożeniu do naleśnika, chwilkę podsmażyć na rozgrzanej patelni)
 SŁODKIE NADZIENIE DYNIOWE
1.Dynię gotujemy.
2. Odcedzamy (tak by pozbyć się całej wody)
3. Dodajemy 10/15 tabletki słodzika. (rozkruszone)
4. Część dyni blenderujemy na gładką masę, drugą część kroimy w drobne kawałki.
5. Wkładamy do naleśnika, zawijamy i cieszymy się pysznościami.. : )
JEŻELI CHCECIE BY DYNIA PRZYPOMINAŁA KONSYSTENCJĄ BUDYŃ, DODAJCIE ŁYŻECZKĘ
SKROBI KUKURYDZIANEJ LUB ZIEMNIACZANEJ. :)
 NADZIENIE: MIGDAŁOWA BEZA Z ORZECHAMI I SEZAMEM.
Przygotowujemy:
1. Łyżeczkę sezamu.
2. Łyżeczkę drobno pokrojonych orzechów.
3. Aromat migdałowy.
4. Ubite na sztywno białko. (17kcal)
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200*C
2. Skręcamy go do 120*C po czym wkładamy tam naleśnika posmarowanego białkiem (z 10tabletkami słodzika i aromatem) i orzechami.
3. Suszymy w uchylonym piekarniku aż beza będzie z wierzchu twarda.
(sprawdzamy co 10 minut.:))
4. Zamykamy naleśnika jak na powyższym zdjęciu, smarujemy resztą białka i posypujemy słodzikiem.
5. Suszymy kolejne 10/15 minut. i gotowe. :))
 NADZIENIE : SŁODKI SEREK HOMOGENIZOWANY
 Z BIAŁKIEM i nutą wanilii.
Ubite na sztywno białko mieszamy z 10 rozkruszonymi tabletkami słodzika, aromatem waniliowym i serkiem homogenizowanym (24kcal/68g...połowa opakowania). Dobrze jest piec to w piekarniku przez 10 minut. : )..
Ja dodatkowo posmarowałam dżemem porzeczkowym Linessa z Lidla.. (10g/11,6kcal)
 NADZIENIE: CZEKOLADOWO-WANILIOWA BEZA Z SEZAMEM.
Bezę przygotowujemy tak jak w poprzednim przepisie.. Ubijamy białko, dodajemy pół łyżeczki kakao(7kcal), aromat waniliowy oraz rozkruszony słodzik.  Smarujemy naleśnika i suszymy w piekarniku aż beza z wierzchu stwardnieje.. : ) na koniec posypujemy sezamem. 
 RAZOWE NALEŚNIKI 
Z CZEKOLADĄ. (89 kcal)
Przygotowujemy:
1. Łyżeczka mąki ryżowej (10/15kcal)
2. Dwie czubate łyżki otrąb (ja użyłam orkiszowych) (30kcal)
3. Pięć tabletek rozkruszonego słodzika.
4. Szczypta soli
5. 50ml mleka (15kcal)
6. Odrobina wody.
7. Dwa białka. (34kcal)
Sposób przygotowania:
1. Mieszamy wodę, mleko, sól, słodzik oraz białko.
2. Dodajemy otręby i mąkę.
3. Mieszamy aż powstanie gładka masa.
JA DODAŁAM AROMAT POMARAŃCZOWY.. nie jest to konieczne.. : )
4. Wylewamy na rozgrzaną patelnię.
NADZIENIE:
Mleczna czekolada:
1. Dwie łyżki mleka w proszku mieszamy z łyżką wody i łyżeczką kakao.
2. Dodajemy 5 tabletek słodzika oraz aromat śmietankowy.
5. Smażymy na maleńkim ogniu.
Smarujemy naleśnika, wstawiamy na kilka minut do lodówki i gotowe.; )

5 komentarzy:

Olcia pisze...

boze kocham nalesniki, a te nadzienia masakra :D
jejku super dzieki dzieki :*

Olcia pisze...

w tym ostatnim przepisie chyba brakuje w masie czekoladowej jeszcze kakao.. ? :>

emily pisze...

tak masz racje.;3 pisałam na szybko :)

Anonimowy pisze...

emilko proszę Cie napisz mi czy Ty ubijasz białko do tych naleśników czy poprostu tylko mieszsz z pozostałymi składnikam??? dziękuję z góry za odpowieź:*

emily pisze...

Nie ubijam białka.. ; )
Tzn czasem tylko leciutko.. Jeżeli naleśnik ma wyjść bardziej puszysty.. Jednak np do tego pierwszego zdjęcia jajko zostawiłam w spokoju ;p