sobota, 15 października 2011


AL'A TORT. PORCJA: 162 kcal
(CAŁOŚĆ:324 kcal) 
WANILIOWO-ŚMIETANKOWY Z ALKOHOLEM I KAWĄ.
Przygotowujemy:
1. Dwa serki homogenizowane (98kcal) (~135g/49kcal)
2. 4 Białka ubite na sztywną pianę. (68kcal)
3. 20g mąki (70kcal)
4. Pół żółtka z jednego z jajek (25/30kcal)
5. Żelatyna (łyżeczka 13kcal)
6. ⅓ Budyniu waniliowego z Lidla (25/30kcal)
7. Pół łyżeczki odtłuszczonego Kakao (7/8kcal)
8. Pół łyżeczki słodzika w proszku (6kcal) (*nie jest to konieczne)
9. Przyprawy do ciasta: (*do piernika), goździki, kardamon, *anyż, cynamon, gałka muszkatołowa.
10. Do ciasta: 10 rozkruszonych tabletek słodzika lub dwie łyżeczki słodzika w proszku.
11. Aromat Śmietankowy oraz Waniliowy (do ptasiego mleczka)
12. Ja użyłam koreańskiego słodkiego ryżowego wina.. można użyć jakiegokolwiek innego. 
13. Aromat rumowy (do ciasta)
14. Serek Linessa z Lidla do smarowania (61kcal/100g my użyjemy 30g/18kcal)
15. Zaparzona kawa rozpuszczalna z 5tabletkami słodzika (50ml)
*16 Drobno pokrojone orzechy (najlepiej pistacje, choć każde się nadadzą).

Sposób Przygotowania:
CIASTO:
1. Ubijamy dwa białka na sztywną pianę. 
2. Dodajemy przyprawy podane w 'składnikach'. Mieszamy.
3. Dodajemy serek homogenizowany i pół żółtka. Mieszamy.
4. Dodajemy aromat rumowy i mąkę (stopniowo).. 
Mieszamy tak długo aż masa będzie gładka. ŻADNYCH GRUDEK!
5. W rozgrzanym piekarniku do 180*C umieszczamy naszą masę. (Na papierze do pieczenia)
6. Pieczemy aż ciasto zarumieni się.. Wykałaczką możemy sprawdzać czy środek ciasta jest gotowy.
Ja po 20 minutach zmniejszyłam temp. do 100*C, po czym piekłam kilka minut, potem znowu podkręciłam
do 200*C bo lubię miękki w środku a na wierzchu chrupiący :))
7. Wyjmujemy, ostudzamy i dzielimy na cztery części.


1. Ubijamy dwa białka na sztywną pianę. 
2. Dodajemy 10tabletek słodzika i aromaty.
3. Mieszamy, dodajemy serek.
4. Wlewamy rozpuszczoną żelatynę, ostawiamy na chwilkę do lodówki.
5. Tuż przed zastygnięciem masy smarujemy nią wierzch dwóch kawałków ciasta.
(przed tym ciasto polewamy kawą)
6. Ptasie mleczko posypujemy kakao (przez sitko) **i orzechami.
7. Nakładamy dwa kawałki na siebie.
8. Trzecią część biszkoptu nasączamy alkoholem i kawą.
9. Kładziemy ją na warstwę z ptasim mleczkiem.
10. Przygotowujemy budyń z Lidla... musi być dość gęsty.
11. Nakładamy budyń na ciasto.
12. Budyń przykrywamy ostatnim kawałkiem ciasta (również nasączonym alkoholem i kawą)
13. Boki naszego torciku (i wierzch) smarujemy serkiem Linessa. 
14. Wszystko posypujemy kakao (przez sitko)
można dodatkowo udekorować ziarnami kawy lub owocami.. : )

TORT JEST NIEZIEMSKI W SMAKU.. ZAPEWNIAM I PODPISUJĘ SIĘ POD TYM.
POZYCJE PRZY KTÓRYCH ZNAJDZIECIE **gwiazdki TO POZYCJE KTÓRYCH
NIE TRZEBA UŻYWAĆ, CHOĆ WZBOGACAJĄ WALORY SMAKOWE.

CIASTO AL'A BISZKOPT JEST LEKKIE, MIĘKKIE, DELIKATNIE WILGOTNE, Z WIERZCHU ODROBINĘ CHRUPIĄCE..
WSZYSTKIE SKŁADNIKI SĄ DOBRANE TAK, BY SMAKI NIE KŁÓCIŁY SIĘ ZE SOBĄ I RÓWNOWAŻYŁY. JEDZĄC NIE MAMY MĘTLIKU W GŁOWIE. :)

DZISIAJ WIECZOREM ZROBIĘ ALBO TIRAMISU, ALBO SERNIK, ALBO CIASTO DYNIOWE.

2 komentarze:

Olcia pisze...

super ! to co s co mozna zrobic na swoje urodziny dla siebie i gosci zeby jesc z czystym sumeniem :D

use imagination pisze...

KOCHAM Twojego bloga z całego serduszka ♥