niedziela, 16 października 2011


AL'A TORT. PORCJA: 166 kcal
(CAŁOŚĆ:331 kcal) 
WANILIOWO-CZEKOLADOWY Z RUMEM I KAWĄ.


Przygotowujemy:
1. Dwa serki homogenizowane (98kcal) (~135g/49kcal)
2. 4 Białka ubite na sztywną pianę. (68kcal)
3. 20g mąki (70kcal)
4. Żelatyna (łyżeczka 13kcal)
5. ⅓ Budyniu czekoladowego z Lidla (25/30kcal)
6. Pół łyżeczki odtłuszczonego Kakao (7/8kcal)#2
7. Pół łyżeczki słodzika w proszku (6kcal) (*nie jest to konieczne)
8. Przyprawy do ciasta: (*do piernika), goździki, kardamon, *anyż, cynamon, gałka muszkatołowa.
9. Do ciasta: 10 rozkruszonych tabletek słodzika lub dwie łyżeczki słodzika w proszku.
10. Aromat Śmietankowy oraz Waniliowy (do ptasiego mleczka)
11. Ja użyłam koreańskiego słodkiego ryżowego wina.. można użyć jakiegokolwiek innego. 
12. Aromat rumowy (do ciasta)
13. Serek Linessa z Lidla do smarowania (61kcal/100g my użyjemy 30g/18kcal)
14. Zaparzona kawa rozpuszczalna z 5tabletkami słodzika (50ml)
15. Daktyl (jeden dla ozdoby)

Sposób Przygotowania:
CIASTO:
1. Ubijamy dwa białka na sztywną pianę. 
2. Dodajemy przyprawy podane w 'składnikach'. Mieszamy.
3. Dodajemy serek homogenizowany i pół łyżeczki kakao Mieszamy.
4. Dodajemy aromat rumowy(5/6 kropelek) i mąkę (stopniowo).. 
Mieszamy tak długo aż masa będzie gładka. ŻADNYCH GRUDEK!
5. W rozgrzanym piekarniku do 180*C umieszczamy naszą masę. (Na papierze do pieczenia)
6. Pieczemy aż ciasto zarumieni się.. Wykałaczką możemy sprawdzać czy środek ciasta jest gotowy.
7. Wyjmujemy, ostudzamy i dzielimy na cztery części.


1. Ubijamy dwa białka na sztywną pianę. 
2. Dodajemy 10tabletek słodzika i aromaty.
3. Mieszamy, dodajemy serek i pół łyżeczki kakao.
4. Wlewamy rozpuszczoną żelatynę, ostawiamy na chwilkę do lodówki.
5. Tuż przed zastygnięciem masy smarujemy nią wierzch dwóch kawałków ciasta.
(przed tym ciasto polewamy kawą)
6. Nakładamy dwa kawałki na siebie.
7. Trzecią część biszkoptu nasączamy kawą.
8. Kładziemy ją na warstwę z ptasim mleczkiem.
9. Przygotowujemy budyń z Lidla... musi być dość gęsty. (u mnie wyszedł za rzadki dlatego powstały grudki)
11. Nakładamy budyń na ciasto.
12. Budyń przykrywamy warstwami z ptasim mleczkiem.
13. Boki naszego torciku (i wierzch) smarujemy serkiem Linessa. 
14. Wszystko posypujemy słodzikiem w proszku.
można dodatkowo udekorować daktylami. : )




A JA IDĘ ROBIĆ KOLEJNE CIASTO. : )

3 komentarze:

use imagination pisze...

Ależ to smakowicie wygląda *__*
Przepisem na kolejne ciasto też się podzielisz? c:

Anonimowy pisze...

Wygląda niesamowicie ! Jak ja żałuję, że nie żyję pod jednym dachem z osobą, która tak gotuje!

Olcia pisze...

naklaaniasz do grzechu..