piątek, 29 lipca 2011

Szarlotka na zimno(podstawowy przepis) i zupa truskawkowa/makaron z truskawkami.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
   Lekki waniliowo-cynamonowy jabłecznik   
Jedna porcja: 15,8 kcal   CAŁOŚĆ: 79 kcal 
(Nie wliczam kalorii z owoców!) 
Tak jak obiecałam, dotrzymuje obietnicy i dodaję przepis na najprostszą wersję szarlotki na zimno.
Można z niej robić wiele alternatyw.. Ja jutro zjem go na inny sposób.:) 
Przygotowujemy: 
- 5 Jabłek średniej wielkości (najlepiej słodkich)
- słodzik, gałkę muszkatołową, cynamon
- jeden jogurt naturalny zero (150g/44kcal)
- żelatynę (15/20 kcal)
- aromat waniliowy (kropelka dosłownie) 
- Łyżkę otrębów orkiszowych (15 kcal)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ETAPY PRZYGOTOWYWANIA:
Część waniliowo-cynamonowa:
 1. W odrobinie wody rozpuszczamy łyżeczkę (płaską) żelatyny
2. Do jogurtu dodajemy rozkruszony słodzik, aromat, cynamon i otręby.
3. Gdy żelatyna lekko ostygnie, mieszamy ją z jogurtem. 
4. Małą blachę wykładamy papierem do pieczenia tak, by papier wystawał po za blachę. 
5. Wylewamy nasz jogurt na spód blachy wyłożonej papierem, a na wierzch kładziemy bardzo cienko pokrojone jabłka (okręgi lub paski) - wkładamy do lodówki.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Część z Musem Jabłkowym:
1. Jabłka obieramy ze skóry i ścieramy na grubych oczkach.
2. Połowę jednego z jabłek, kroimy w drobną kosteczkę.
3. Starte jabłka gotujemy w odrobinie wody z dużo ilością słodzika  gałką muszkatołową, tak by powstał mus jabłkowy. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy kosteczki z jabłek.
4. W odrobinie wody, rozpuszczamy łyżeczkę (lekko czubatą) żelatyny. Po rozpuszczeniu, dodajemy ją do naszego musu jabłkowego.
5. Odstawiamy do wystudzenia.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Gdy część jogurtowa zsiądzie się w większym stopniu, dodajemy ostudzoną część jabłkową.
Wkładamy do lodówki i czekamy :) Ja odłożyłam na całą noc.. Rano był gotowy. 
Świetnie smakuje z serkiem homogenizowanym (zamiast bitej śmietany).. a jutro zjem go na śniadanie z bezą.
Oczywiście dostaniecie zdjęcia.. : )
Ciekawostka: Jeżeli włożycie szarlotkę do zamrażarki na kilka minut, po czym dodacie na szczyt serek homogenizowany np ze słodzikiem i cynamonem, szarlotka będzie imitowała deser lodowy. : ) Polana kakao lub rozpuszczalną kawą może stanowić cudowny, orzeźwiający deser. : )
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Pytaliście, czy zrobię szarlotkę na ciepło...
Zrobię! z tym że nie wiem, czy przed wyjazdem zdążę.. Jadłospis na dni w Polsce mam już raczej ustalony.
Jednak obiecuję, że gdy zacznę, zrobię szarlotkę z pyszną pianką! taki lubię najbardziej.. czy wolicie kruszonkę? ^^
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
   Makaron z truskawkami? 88 kcal   
      Zupa truskawkowa? 110 kcal    
Miałam koszmarną ochotę na makaron z truskawkami! Ostatnimi czasy wracam do smaków z dzieciństwa.. Truskawki ze śmietaną, śledzie z ziemniakami i śmietaną, wątróbka, łazanki, puddingi, zupy mleczne, zupy pomidorowe które od zawsze robi moja babcia, chociażby zwykłe kotlety mielone albo schabowy z mizerią i ziemniaczkami.. Niby głupie, ale mam na takie rzeczy ogromną ochotę. Powoli wcielam w życie swoje ochoty, każde danie ma alternatywę dietetyczną. 
Przygotowujemy:
- 20g Makaronu (ja wybrałam taki który ma 33 kcal/10g) = (66 kcal)
- Rozgniecione widelcem truskawki 
-Słodzik
- Jeden jogurt naturalny (150g/44kcal) 
Jednak jeżeli chcecie mieć makaron z truskawkami użyjcie pół jogurtu! Jeżeli zupę truskawkową, cały.
ETAPY PRZYGOTOWYWANIA:
1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją załączoną na opakowaniu.. W moim przypadku, gotowanie trwało około 10 minut.
2. Po upływie 10 minut wyjęłam makaron z garnka, jednak wodę zostawiłam na ugotowanie truskawek.
Woda w której gotował się makaron, wyciągnęła z niego część skrobi, dzięki której nasza zupka będzie miała bardziej gęstą konsystencję.
3. Do wody dodajemy słodzik oraz rozgniecione truskawki wraz z sokiem który na pewno z nich wyciekł.
4. Gotujemy około 7 minut (aż truskawki będą miękkie), zdejmujemy z gazu, po czym dodajemy jogurt naturalny. Tak jak wcześniej wspomniałam, do zupy cały jogurt, do "musu" pół.. 
Proponuje wam również w przypadku chęci uzyskania gęstego musu na makaron z truskawkami użyć blendera.
5. Wlewamy wszystko do miseczki i zajadamy smaki dzieciństwa. : ) SMACZNEGO!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
PS znowu zrzuciłam kilogram.. a jadłam tyle, że powinnam przytyć. :D
Potem dodam zdjęcia z obiadu : *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ZA 2 DNI WYJAZD DO KOREI POŁUDNIOWEJ
Zjadają mnie nerwy.. Powoli zaczynam zdawać sobie sprawę z tego, co robię. Wcześniej wydawało się to być mało realne, teraz gdy do wyjazdu zostały dwa dni.. dopiero zaczynam wierzyć, że na prawdę jadę.
Podkreślam, że gdybym leciała z chociażby osobą pełnoletnią, nie denerwowałabym się aż tak bardzo, jednak lecę tylko z przyjaciółką, i w zasadzie wszystko mam na głowie ja.. (^o^)'



8 komentarzy:

Anonimowy pisze...

objecalas ze dodasz zdjcia swojego pokoju, mam nadzieje ze je dodasz przez te ostatnie 2 dni :)

Anonimowy pisze...

Świetny blog, tylko fajnie by było gdybyś dodała więcej swoich zdjęć i zdjęcia swojego pokoju, z góry dzięki!

Pyskata pisze...

moja siostra uwielbia jabłka, na urodziny zrobię jej taki placuszek ^-^
genialnie to wygląda, jednak czy zamiast słodziku mogę użyć cukru? jeśli tak ile łyżek?

emily pisze...

uzyc mozesz^^ ale to bedzie duzo kalorii wiecej..
słodzik dodany w mojej wersji odpowiada możliwe że nawet szklance cukru..
Dozuj według własnego uznania. : )

Anonimowy pisze...

hej a moglabys powiedziec w jakiej blaszce mniej wiecej to robilas? jakie wymiary? ;/ bo ja to chyba takiej małej nie mam, tylko taką klasyczną :/

Anonimowy pisze...

aa no i najpierw w I czesci tej szarlotki piszesz ze pokrojone jablka (w paski) kladziemy na tą zastygnieta czesc, tylko ile tych jablek bo w przepisie jest ich razem 5, a potem jeszcze cos pisze ze polowe jednego z jablek? ;/ czy cos takiego, jesli mozesz to wytlumacz :)

Anonimowy pisze...

a jakie proporcje na slodzik, galke i cynamon? ile dawałas?

emily pisze...

słodzik mam ze skrobią. Dałam koło 15 tabletek do musu jabłkowego.
cynamon dozuj według własnego uznania.. ; ) pół łyżeczki? coś koło tego. Ja sypię na oko. Gałki tylko troszkę.

Blacha podłużna (podstawowy wymiar podłużnej blachy)

Kładziemy na lekko zastygniętą część, bardzo cieńko pokorjone jabłka.. po prostu tak żeby była taka warstewka .. odzielająca jedną cięść od drugiej. Na całą powierzchnie. Cieżko mi powiedziec jakiej wielkosci masz jabłka.. : P