poniedziałek, 27 czerwca 2011

Sernik na zimno na dwa sposoby

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
   TRUSKAWKOWY SERNIK BEZ BISZKOPTU. 75 kcal  
Polecam ten przepis szczególnie miłośnikom wszelkich ciast.. sernik smakuje tak samo jak 'u babci'
a kalorii ma bardzo mało.. Składniki podane są na jedną porcję deseru.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Przygotowujemy:
-50g chudego twarogu (43kcal)
-słodzik
-truskawki
-żelatyna (15kcal)
-spora łyżka jogurtu naturalnego (17kcal)
-herbata truskawkowa
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Sernikowa warstwa:
1. Twaróg, jogurt, słodzik, i kilka rozgniecionych (lub w blenderze zmielonych na miazgę) truskawek mieszamy by powstała jednolita masa.
2. łyżeczkę (lub dwie) żelatyny zalewamy gorącą wodą w bardzo małej ilości wody.
3. Odczekujemy chwilkę by żelatyna wystygła (jogurt w innym przypadku mógłby się zważyć) 
4. Wlewamy żelatynę do naszej masy.
5. Wkładamy do lodówki i czekamy aż masa będzie sztywna.
Potem zabieramy się za robienie galaretki : )
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Galaretka:
1. Zagotowujemy 150/200ml wody i zalewamy herbatkę.
2. Do herbaty dodajemy słodzik i czekamy aż zaparzy się do granic możliwości.
3. W innym naczyniu zalewamy łyżeczkę (lub dwie) żelatyny, małą ilością wody, dokładnie mieszamy.
4. Łączymy dobrze zaparzoną herbatkę z żelatyną.
5. Odstawiamy do ostygnięcia.

Sztywną warstwę sernikową, zalewamy chłodną galaretką i dekorujemy według własnego gustu. : )
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
RADY:
1. Jeżeli robisz to w wyższym naczyniu, którego boków nie można odczepić możesz mieć problemy z wyjęciem serniczka z naczynia. 
Wyłóż więc naczynie papierem do pieczenia tak, by potem móc złapać za papier i bez problemu wyjąć sernik. (spokojnie można zalać papier galaretką, nie będzie to miało wpływu na późniejsze wyjmowanie-papier jednak nie może być słabej jakości!)
2. Jeżeli chcesz zrobić sernik 'na szybko' -tuż po zrobieniu masy sernikowej włóż ją do zamrażarki na kilka minut.. Szybciej się zsiądzie. Zalej galaretką, udekoruj, włóż z powrotem do zamrażarki, i po kilku minutach sernik będzie w pełni gotów do konsumpcji. ~(^.^)~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
   AJERKONIAKOWY SERNIK Z POMARAŃCZOWĄ GALARTKĄ I KAKAO 98kcal  
(Porcja dla dwóch osób-jedna porcja 98kcal))
Przygotowujemy:
-Odtłuszczone kakao (10g~30kcal)
-3 chrupkie chlebki (39kcal)
-50g chudego twarogu (43kcal)
-słodzik
-Aromat ajerkoniakowy oraz inny smak do biszkoptu.
-Jeden jogurt naturalny ZERO (150g-44kcal)
 lub 
Serek homogenizowany naturalny 0% Mlekovita Menu B (135g-49kcal)
-Herbata o smaku pomarańczowym (lub innym.. według uznania)
-żelatynaa (40kcal)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Biszkopt:
1. Chrupkie chlebki, słodzik, kakao, aromat, twaróg oraz łyżkę jogurtu lub serka homogenizowanego mieszamy w blenderze na jednolitą masę.. jeżeli nie użyjemy blendera, musimy poradzić sobie łyżką lub ręką.. musi powstać jednolita masa. (Ja użyłam aromatu migdałowego)
2. W małej ilości wody rozpuszczamy jedną łyżeczkę żelatyny; dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
3. Mieszamy żelatynę z masą na biszkopt i wsadzamy do lodówki aż zsiądzie się.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Masa Sernikowa:
1. Do reszty serka lub jogurtu dodajemy słodzik i aromat ajerkoniakowy.
2. Zagotowujemy wodę, rozpuszczamy jedną (lub 2) łyżeczkę żelatyny.
3. Po wystygnięciu żelatyny, wszystko ze sobą mieszamy, i zalewamy biszkopt. 
(Biszkopt musi być już twardy!)
-Jeżeli nie boimy się  kilku kalorii więcej, polecam rozgniecenie banana i dodanie go do masy
sernikowej.. można tak zrobić również z brzoskwinią lub nektarynką.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Galaretka:
1. Zagotowujemy szklankę(lub więcej) wody i zalewamy herbatkę.
2. Do herbaty dodajemy słodzik i czekamy aż zaparzy się do granic możliwości.
3. W innym naczyniu zalewamy dwie (lub trzy) łyżeczki żelatyny, małą ilością wody, dokładnie mieszamy.
4. Łączymy dobrze zaparzoną herbatkę z żelatyną.
5. Odstawiamy do ostygnięcia.
Jeżeli nasza masa sernikowa będzie już sztywna, zalewamy ją galaretką i odstawiamy do lodówki. : )

 RADY DOŁĄCZONE DO POPRZEDNIEGO SERNIKA OBOWIĄZUJĄ RÓWNIEŻ
PRZY TYM PRZEPISIE.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ja zrobiłam całą blachę owego ciasta, i cała rodzinka była bardzo zadowolona. : )
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
GALARETKI SMAKOWE
Pokochałam trik z galaretkami.. Codziennie tuż po przebudzeniu idę do lodówki po porcję galaretki.
Codziennie oczywiści nowy smak i nowe wariacje!
Na pierwszym zdjęciu widzicie galaretkę żurawinowo-rabarbarową z malinami.. drugie zdjęcie? Galaretka dzika róża z pigwą i truskawką.. z prawdziwymi truskawkami czereśniami i łyżeczką jogurtu nat.
Dziś w moim jadłospisie zagościła galaretka o smaku poziomkowym ze słodkimi czereśniami:
PRZEPIS: W jednej szklance robimy bardzo mocno zaparzoną herbatkę w dowolnym smaku. w innym rozpuszczamy żelatynę (ilość w zależności do tego ile ml wody używamy). Mieszamy. I wstawiamy do lodówki.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
To najlepsza galaretka jaką dotąd jadłam! -a jadłam wiele! :3...
oto obiad z wczoraj:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
   JAJECZNICA Z SURMII  62kcal  
Przygotowujemy(składniki na jedną porcję):
-Pałeczka surmii (10 kcal)
-Jedno lekko ubite białko (17kcal)
-troszeczkę papryki.
-10g kukurydzy (kukurydza bonduelle) (7,1 kcal)
-10g fasoli czerwonej (6,6 kcal)
-50g selera konserwowego (11 kcal)
-szczypiorek
-50g pieczarek (10 kcal)
-cebula
-pieprz, koperek, bazylia, imbir, sos sojowy, opcjonalnie chili.
-listek sałaty
**-ketchup

1. Drobno pokrojoną cebulkę, paprykę i pieczarki smażymy na rozgrzanym teflonie. Pokrojone surimii maczamy w białku, po czym dodajemy na patelnię(aż się zarumieni).
2. W zależności od upodobań dodajemy resztę składników.. Jeżeli ktoś z was lubi kukurydzę zarumienioną na brązowo, dodajemy ją mniej więcej w tym samym czasie co cebulkę. etc.
4. Gdy wszystko wyląduje na patelni, dodajemy białko z wszelkimi przyprawami.
Ja zjadłam jajeczniczkę na listku sałaty dodając dietetyczny ketchup. : )
SMACZNEGO
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Na zdjęciu jest pół porcji . : )
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dzisiaj bardzo dużo zjadłam.. Jestem na siebie zła i mam wyrzuty sumienia.. Jednak obiecałam wszystkim, że nie zgubię już ani jednego kilograma, a niestety (lub stety) znowu waga pokazała jeden kg mniej.
BILANS:
-Galaretka poziomkowa z czereśniami
-Trzy jabłka z 150g jogurtem nat. i cynamonem
-brzoskwinia
-Serek homogenizowany 0% ze słodzikiem, 10g zagotowanej i ostudzonej owsianki, łyżeczką otrębów i czereśniami.
-truskawki, maliny
-Seler konserwowy, troche kukurydzy, pół buraka, marchewki, kalafior.
-6 kaw z mlekiem (ale 0% z wodą więc generalnie mleka to z 100-200ml)
-plasterek szynki drobiowej, pieczarki
umm colę 0.. i zrobię sobie jeszcze kilka herbat.
Muszę przyznać, że serek homogenizowany z czereśniami, owsianką, otrębami i słodzikiem to niebo w gębie.
Jutro na śniadanie jem to samo, z tym że użyję malin zamiast czereśni. Wstawiam zdjęcie:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Teraz zabieram się za porządkowanie mojego laptopa.. Chcę pograć w simsy a nie mam miejsca żeby zainstalować hahahahaha. : ) ah.. nie mówiłam wam! Chciałam pójść na jutrzejszy casting do Top Model.
Stwierdziłam jednak, że nie opuszczę śniadania i nie będę się w to jeszcze bawić. Pójdę za rok : D
Zdjęcia mojego pokoju wkrótce dodam : )

4 komentarze:

Anonimowy pisze...

juz sie nie moge doczekac zdjec pokoju :) takie dziwne dosc pytanie, a golisz uda i łydki, jak tak to czym?

emily pisze...

łydki oczywiście golę.. Albo kremem do depilacji albo zwykłą maszynką. (golarka obecnie leży zepsuta haha).. depiluję nogi tylko nad kolana, ponieważ na udach mam nikłe, blond włoski które po ogoleniu odrosną grubsze i ciemniejsze.. tak więc nie widzę sensu. : )

Anonimowy pisze...

a Ty nie jestes za niska na top model?:)

emily pisze...

hmmm możliwe.. mam 170cm :3