środa, 27 lipca 2011

Puszysty naleśnik z owocami i serkiem homogenizowanym

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
   Puszysty naleśnik z owocami i serkiem homogenizowanym 
 Suchy naleśnik : 59 kcal 
      Nadzienie :  49 kcal   

Przygotowujemy:
Na naleśnika:
-kilka kropel mleka (ja używam 0%- 5/10 kcal)
-Dwa białka (34 kcal)
-Pół łyżeczki mąki ryżowej (ja mam z brązowego ryżu) (20kcal)
Mąka z ryżu brązowego nadaje naleśnikowi lepszą kleistość i słodkawy posmak. 
-Odrobina cynamonu
Nadzienie:
-Jeden serek homogenizowany naturalny (49 kcal)
-Rozkruszony słodzik
-Borówki, jagody, aronia co tam chcecie.. : ) (ja zrobię sobie drugiego z bananem, malinami i kakao)
-Ugotowane na papkę jabłka ze słodzikiem
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
1. W małym garnuszku gotujemy jabłka ze słodzikiem LUB nastawiamy jabłka w parowarze na 10 minut.
Można z nich potem zrobić mus LUB zjeść jako ten "twardszy" kawałek nadzienia. : )
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
1. Rozgrzewamy patelnię teflonową bez tłuszczu.
2. Białka lekko(!) ubijamy, dodajemy mąkę, cynamon i dalej mieszamy.
3. Dodajemy mleko, dokładnie mieszamy i wlewamy na patelnie.
Ogień musi być na prawdę słaby! Mój naleśnik smażył się około 10 minut... i to tylko z jednej strony!
Nie było potrzeby smażenia z drugiej strony, ponieważ tak mały gaz sprawił, że naleśnik nie przypalił się, a zrumienił z obu stron naraz.. : )
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
W miedzy czasie, gdy smażymy naleśnika, rozgrzewamy piekarnik do 200*C i przygotowujemy naczynie żaroodporne.
...
1. Serek homogenizowany mieszamy z rozkruszonym słodzikiem.
2. Dodajemy do niego owoce, przy czym niektóre z nich rozgniatamy by sok zmieszał się z serkiem.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
1. Gdy naleśnik będzie już gotowy, przekładamy go do naczynia żaroodpornego.
2. Dodajemy jabłka.. Jeżeli zrobiliście z jabłek mus, posmarujcie nim całą powierzchnie naleśnika.
3. Nakładamy nasz owocowy serek homogenizowany.
TEN NALEŚNIK ŚWIETNIE SMAKUJE JEŻELI DODAMY 50G TWAROGU JEDNAK
JEST TO DODATKOWE 40/50KCAL!
4. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, skręcając temperaturę do 180*C
5. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy odrobiną cynamonu i resztą serka homo, jeżeli wam zostało. : )
(mi serek starczył pół na pół... pół w środku, pół na wierzchu)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 
 
 
 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ZA 4 DNI WYLATUJĘ DO KOREI POŁUDNIOWEJ.
Dzisiaj się sprężam i przygotowuję na poważnie. : ) Potem dodam zdjęcia z obiadu.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Emilko, nie myślałaś żeby ułożyć dietę z Twoich przepisów? pozdrawiam serdecznie