poniedziałek, 16 stycznia 2012


PIZZA (Cała: 466kcal, Kawałek: 77,6 kcal)
Przygotowujemy:
*Kawałek ogórka szklarniowego
*Jeden mniejszy filet z indyka (60-70 kcal)
*Jeden plasterek sera Gouda Linessa (95kcal)
*80g mąki (267kcal)
*ok. 1g suszonych droższy (wiem że ciężko odmierzyć, ale się da)
*Słodka kukurydza
*Można dać drobno pokrojonego ananasa lub np fasolę.
*Ketchup Linessa (100ml/34kcal)
*Odrobina bazylii i chilli.
*Do ciasta pół łyżeczki cukru (10kcal)
**Można dodać dodatkowo: Pomidora (jeżeli nie używamy ogórka).

Sposób przygotowania:
1. Rozrabiamy ciasto zgodnie z instrukcją robienie ciasta drożdżowego, pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
2. Gdy ciasto wyrośnie, na papierze do pieczenia formujemy kształt pizzy.
3. Ciasto smarujemy cienką warstwą ketchupu. Posypujemy chili i bazylią.
4. Kładziemy dodatki. Ja w kolejności: ogórek, kukurydza, mięsko, ananas, pokrojony ser.
5. Wkładamy do rozgrzanego do 180*C piekarnika. Sprawdzamy co jakiś czas czy pizza jest gotowa.
Gdy spód pizzy będzie zarumieniony i "kruchy" wyjmujemy i zajadamy się. : )


Brak komentarzy: