sobota, 17 września 2011

잡채; 어묵;


(어묵바) Koreańskie rybne przekąski; 
wersja light ^^ (porcja dla 4 osób)
Przygotowujemy:
- 3 papryczki chili zielone
- 1 papryka chili czerwona
- 1 zielona papryka
- 1 średnia marchew 
- 1 średnia cebula
- Jedna główka kalmara, garść krewetek, kawałek ryby.
- sól, 2 tabletki słodzika, odrobina pieprzu.
- 4 łyżki mąki (najlepiej ryżowej lub pszennej) ~100 kcal 
Sposób przygotowania:
1. Warzywa kroimy w bardzo drobną kosteczkę. po czym blenderujemy.
2. Owoce morza również kroimy oraz również blenderujemy :P.
3.  Wszystkie składniki, wraz z mąką mieszamy bardzo dokładnie razem.. Jeżeli
widzimy że składnik nie połączyły się odpowiednio.. możemy pomóc sobie blenderem.
4. Pieczemy w piekarniku w 180*C sprawdzając stan naszych kuleczek.
5. Ciasto na tą przekąskę powinno stać dobę w szczelnym pojemniku w lodówce (przed upieczeniem)

Niedługo podam wam przepis bardziej tradycyjny. Ta wersja jest z moim małym udoskonaleniem haha..

DYNIOWE BABECZKI 
Z BUDYNIEM I PASTĄ FASOLOWĄ. 
Całość : 67 kcal
Przygotowujemy:
- Budyń bez cukru z lidla (1/4) ~10 kcal
- słodzik
- Słodka pasta fasolowa
- 200g dyni
- 2 lub3 łyżki mąki ryżowej (40/50kcal)
-odrobina sezamu do posypania
-foremki do pieczenia
-jedno biało (17 kcal)
-Szczypta sody lub proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
1. Dynię gotujemy z 20 tabletkami słodzika, blenderujemy i odstawiamy do ostygnięcia. 
2. Budyń gotujemy z 200ml wody wraz z 20 tabletkami słodzika.
3. Dynię mieszamy wraz z mąką, sodą lub proszkiem do pieczenia oraz lekko ubitym białkiem.
(ja dodałam trochę sezamu :)) Jeżeli masa jest zbyt zbita dodajemy odrobinę wody lub mleka.
4. Naszą masę przekładamy do foremek.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C 
6. Babeczki pieczemy aż do momentu lekkiego wyrośnięcia. 
7. Od razu po wyjęciu wgniatamy na środku dziurkę (nie do samego spodu) i umieszczamy tam
gęsty budyń.
8. Na wierzch dodajemy odrobinę pasty fasolowej oraz sezam.
SMACZNEGO!


(잡채) 
MÓJ UKOCHANY KOREAŃSKI 
MAKARON: Porcja: 337 kcal 
(Proporcje : Porcja dla 3 osób)
Na zdjęciach jest jedna porcja. : )

Przygotowujemuy:
- Makaron do 잡채; jeżeli nie mamy, możemy użyć grubszy makaron sojowy lub ryżowy. (200g) 630kcal
- 2 garści pokrojonego poru
- jedna spora cebula pokrojona w paski
- Półtorej marchwi pokrojonej w paski
- sos sojowy
- garść wołowiny (150kcal)
- słodzik, pieprz
- olej sezamowy 100% (150kcal)
- garść pieczarek
- sezam biały
- 1 jajko (lub dwa) (81 kcal)

Sposób przygotowania:
1. Wołowinę kroimy w dłuższe, bardzo chude paski.
2. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, 8 kapsułek słodziku(rozkruszonego lub rozpuszczonego) oraz pieprz.
3. Na rozgrzanej patelni teflonowej smażymy wołowinę.
4. Odstawiamy do ostygnięcia.
5. Pokrojone warzywa smażymy aż do zmięknięcia i zarumienienia się. 
6. Rozbełtane jajko smażymy na patelni (robimy coś al'a omlet) Po ostygnięciu kroimy w długie paski.
(wszystko powinno być pokrojone w paski ~1,5/2cm)
7. Makaron gotujemy 6 minut (sojowe lub ryżowe zgodnie ze wskazówkami z opakowania)
8. Odcedzamy, zlewamy zimną wodą.
Do Makaronu : Dodajemy 5 łyżek sosu sojowego oraz dwie oleju sezamowego 
Około 10 tabletek rozkruszonego lub rozpuszczonego słodzika dodajemy do makaronu i mieszamy.
9. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, po czym posypujemy białym sezamem.

Makaron jest nieziemski.. :) osobiście mogłabym żywić się tylko tym.^^ więc bardzo polecam..

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Wróciłaś! :)